Tuesday, August 04, 2020

Latest Information

There are no translations available.


4 Oktober 2016

Pencemaran bau telah dikesan di Sg. Semenyih pada 11 malam tadi. YAB Dato’ Menteri Besar Selangor, YDP MPKj dan UPEN berada di tapak premis yang disyaki awal pagi tadi.

Air Selangor bersama Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Majlis Perbandaran Kajang telah mengenal pasti punca pencemaran di tapak premis bersebelahan SR Building Materials Sdn Bhd di Batu 22 1/4, Jalan Sg Lalang, Semenyih.

Majlis Perbandaran Kajang dan Jabatan Alam Sekitar telah menutup tapak premis tersebut untuk memberhentikan apa-apa aktiviti di sana dan untuk siasatan lanjut.

Kes ini telah dirujuk kepada Jabatan Alam Sekitar untuk tindakan selanjutnya termasuk tindakan undang-undang. Di bawah Seksyen 25 Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974, jika tersabit kesalahan di mahkamah undang-undang, denda maksimum RM100 ribu dan/atau 5 tahun penjara akan dikenakan.

Di samping itu, perniagaan atau premis yang disahkan mengakibatkan pencemaran, Pihak Berkuasa Tempatan akan membatalkan semua lesen dan hentikan semua operasi perniagaan. Tiada rayuan akan dipertimbangkan kerana kejadian yang tidak bertanggungjawab ini telah mengakibatkan kesusahan kepada lebih 1.8 juta pengguna di Selangor.

Tindakan pantas petugas Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Air Selangor yang telah memantau kawasan ini 24 jam selama 10 hari akhirnya berjaya mengenal pasti punca pencemaran.

Walau bagaimanapun, Loji Rawatan Air Semenyih terpaksa ditutup buat kali-4 pada pukul 10 pagi tadi kerana pencemaran bau dan akan beroperasi semula apabila tiada pencemaran bau. Kawasan yang akan mengalami gangguan bekalan air meliputi Daerah Hulu Langat, Kuala Langat, Sepang dan Petaling.

Pegguna boleh mendapatkan status terkini mengenai bekalan air melalui aplikasi telefon bimbit “mySYABAS” dan www.syabas.com.my

YB Elizabeth Wong
EXCO Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna.
Kerajaan Negeri Selangor

TAKLIMAT SKIM PELESENAN DAN CAJ ABSTRAKSI SUMBER AIR DI KAMPUNG SUNGAI RUMPUT

There are no translations available.

Pada 23 Julai 2016, Unit Abstraksi Air telah mengadakan satu taklimat untuk penduduk di sekitar kampung Sungai Rumput yang bertempat di Jungle Lodge Alang Sedayu, Gombak dengan kerjasama dari ADUN Gombak Setia, Ketua Kampung, wakil pengusaha resort dan agensi-agensi berkaitan. Taklimat ini bertujuan untuk memaklumkan tindakan penyelesaian bagi isu pengabstrakkan air sungai di sekitar Sungai Rumput dan perlaksaan Skim Pelesenan dan Caj Abstraksi Sumber Air di Negeri Selangor. Penerangan adalah termasuk tindakan penguatkuasaan yang akan diambil selaras dengan peruntukan Enakmen LUAS 1999.Seramai lebih 80 orang telah menghadiri taklimat ini yang terdiri dari pengusaha-pengusaha resort,penduduk di Kampung Sungai Rumput dan kawasan sekitar serta wakil-wakil dari jabatan kerajaan yang berkaitan. Dua pembentangan telah diberikan dalam taklimat ini iaitu taklimat pertama bertajuk Pelaksanaan Skim Pelesenan dan Caj Abstraksi Sumber Air di Negeri Selangor yang dibentangkan oleh Puan Harnani Binti Shaharuddin, Unit Abstraksi AIr. Manakala taklimat kedua bertajuk, Perancangan Bekalan Air di Kampung Sungai Rumput pada masa hadapan yang dibentangkan oleh Tuan Haji Kamarul Bahrain Bin Ahmad, Pengurus Besar Syabas Wilayah Gombak.

 

Move
-

Berita

Top Headline
PROGRAM KESEDARAN ALAM SEKITAR NEGERI SELANGOR 2016

There are no translations available.
Pada 26 - 30 Ogos 2016 yang lepas Lembaga Urus Air Selangor (LUAS)  dengan kerjasama Unit Perancang Ekonomi Negeri Selangor (UPEN) telah mengadakan Program...

Read More...
MAJLIS PELANCARAN INISIATIF HIJAU

There are no translations available.
Pada 30 Ogos 2016 (Selasa) yang lepas Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) telah dijemput untuk menyertai pameran sempena Majlis Pelancaran Inisiatif Hijau bertempat...

Read More...
PROGRAM SAHABAT MARITIM 2016

There are no translations available.
Pada 20 Ogos 2016 (Sabtu) yang lepas, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dengan kerjasama Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Majlis Perbandaran...

Read More...

carian 1akses

1akses

Capaian Pantas

Piagam Pelanggan Prestasi Piagam Pelanggan Maklumbalas / Aduan Webmail LUAS Intranet

Programme / Activity

No events
Publication
Follow Us

Qua-Qua@facebookLUAS@facebookProgramKitarSemulaMinyakMasak@facebookRSS@LUAS

Survey
Polls
Polls

Pendapat anda tentang Portal LUAS yang baru, bagaimana anda menilainya?

Sangat Menarik - 83.3%
Memuaskan - 16.7%
Menarik - 0%
Tidak Menarik - 0%

Visitor

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday62
mod_vvisit_counterYesterday111
mod_vvisit_counterThis Week173
mod_vvisit_counterLast Week766
mod_vvisit_counterThis Month391
mod_vvisit_counterLast Month3188
mod_vvisit_counterAll Days376466

Last Update on : Wednesday, 11 January 2017 11:26